Gebaseerd op waargebeurde feiten

Via Marie Louise Stesses kwamen de leerlingen van 3vv1 in contact met Israel Yaoz die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's naar de kampen werd gevoerd. Zij zagen de kans om hem te interviewen. Zijn verhaal werd de aanleiding voor het boek waar de klas een jaar lang met veel overgave aan heeft geschreven.

Pasgeleden mochten de leerlingen hun eigen boek in ontvangst nemen, maar nog mooier was wellicht een hartelijke brief van de heer Yaoz die hen uitdrukkelijk wilde feliciteren en danken. Hier een uittreksel uit die brief:

 

...

Ik heb het boek “Dagelijke angst” als cadeau van jullie klas ontvangen. Ik voel mij vereerd dat ik en mijn verleden er zo'n centraal thema in innemen.

...

Ik vind jullie boek zoals het  op deze bijzonder creatieve wijze is gecomponeerd, een geschenk  aan de wereldliteratuur voor de komende eeuwen! Het is ook een teken en cadeau aan alle Joden in de wereld die de naziperiode hebben beleefd, een soort van uiting met woorden die zijzelf mogelijkerwijs niet hadden kunnen vinden.

Ook mijn hartelijke dank aan alle leerlingen en Rika Franssen van de school die zoveel energie en toewijding hebben geofferd aan de realisering van dit project.

...

Shalom,  Israel Yaoz,  Herzelijah, Israel


Sint-Maria maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap