Ondernemen en IT

 

De leerling die voor de 2e graad Ondernemen en IT kiest, heeft vaak in de 1e graad al voor de optie Handel gekozen. Voor deze leerling vormt de overgang van de 1e naar de 2e graad geen probleem. Ook vanuit ASO wordt voor Handel gekozen. Instappen na de 1ste graad kan vanuit elke ASO-richting.

 

TWEEDE GRAAD: de basisopleiding - vernieuwd leerplan

In de tweede graad neemt bedrijfseconomie (6u) een belangrijke plaats in. Je bestudeert de documentenstroom (offerte, bestelling, facturatie...) a.h.v. aangepaste software en leert de basisprincipes van dubbel boekhouden.

 

In het derde jaar kom je via het peterschapsproject in contact met de plaatselijke bedrijfswereld. Gedurende één schooljaar krijg je een peterbedrijf toegewezen. Dit bedrijf engageert zich om jou en jouw klasgenoten informatie ter beschikking te stellen. Via een bedrijfsbezoek leer je verschillende aspecten van een bedrijf op een realistische manier begrijpen.

 

In het vierde jaar organiseer je in de lessen bedrijfseconomie een project rond het thema 'marketing". Je start voor een korte periode een eigen onderneming op met als doel kennis te maken met het ethisch ondernemen. Je stelt een businessplan op, de taken van marktonderzoek worden verdeeld, je staat in voor de promotie en de verkoop van fairtrade-producten en dit ten voordele van een goed doel naar keuze. Zo leer je initiatief nemen, plannen maken, samenwerken in team, creatief zijn, verantwoordelijkheid opnemen ... en dit binnen het kader van eerlijke handel.

 

Meer info over het projectmatig werken en de mini-onderneming vind je hier

 Wat van je verwacht wordt

  • praktische talenkennis (Nederlands, Frans en Engels)
  • creativiteit, leergierigheid en nauwgezetheid
  • enthousiasme en ondernemerszin, aanleg en interesse in het reilen en zeilen van een onderneming.
  • basiskennis wiskunde

Doorstromingsmogelijkheden 3e graad

  • Marketing en ondernemen (Handel)
  • IT en netwerken (Informaticabeheer)

 

 Download hier onze richtingsfolder!

Sint-Maria maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap